Vastgesteld varend erfgoed

Zeilklipper T'ai

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

industrieel-archeologische waarde

De T’ai is een zeilklipper die in 1906 door Jan Van Garsse in Moerbeke werd gebouwd. Het schip van de Boomse schipper Petrus Bracke werd gebruikt om zand te vervoeren. De T’ai heeft als zeilklipper een uitwaaierende klipperkop en een overhangende schoenerkont. Het schip dat in 7 mm staalplaats werd gebouwd, vertoont een flinke zeeglijn. Het schip heeft zijzwaarden en een boegspriet die de lengte over alles op 25 meter brengt.

wetenschappelijke waarde

De T’ai is een zeilklipper bedoeld voor de kustvaart en het navigeren op grote rivieren. Het type werd vanaf het laatste decennium van de negentiende eeuw in staal gebouwd. Er bestaat geen houten voorloper van het type dat wellicht werd afgeleid van de grote zeegaande zeilklippers. Het verschil met de zeegaande zeilklippers schuilde vooral in het tuigage en de vorm van het achterschip. Door de opkomst van de motorcoaster in de jaren 1930 liep het tijdperk van de zeilklippers af. De T’ai is een zeldzaam voorbeeld van een zeilklipper voor de kustvaart.

T'ai

Antwerpen (Antwerpen)