Vastgesteld varend erfgoed

Tjalk 't Seepaerd

Vastgesteld varend erfgoed van tot heden

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

sociaal-culturele waarde

’t Seepaerd werd rond 1886 gebouwd in Nederland op een onbekende werf. Volgens de overlevering die bij het schip hoort zou de tjalk de eerste jaren als vrachtvaarder hebben gezeild. Het schip zou dan zijn gekocht door de schatbewaarder van koningin-regentes Emma van Nederland. De schatbewaarder zou het schip in de jaren 1890 hebben omgebouwd tot plezierjacht. Het is een vroeg voorbeeld van een vrachtschip omgebouwd voor de pleziervaart.

industrieel-archeologische waarde

De romp van ’t Seepaerd volgt de lijnen van een tjalk. De huidplaten en spanten werden uit ijzer vervaardigd en zijn aan elkaar geklonken. Zoals gebruikelijk bij een tjalk zijn er twee zijzwaarden en een aanhangend zwaard met helmstok aanwezig. Er is een opbouw voor de kajuit en een kuip achteraan voor de besturing.

't Seepaerd

Oud-Turnhout (Antwerpen)