Vastgesteld varend erfgoed

Zeiljacht Outka

Vastgesteld varend erfgoed van tot heden

ID
14815
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14815

Besluiten

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

Beschrijving

Deze vaststelling betreft het zeiljacht Outka. De Outka is een kitsjacht dat in 1963 werd gebouwd op de werf Maria Hots in Oostende, naar een ontwerp van de Franse scheepsarchitecten Maurice Amiet en Gaston Grenier. Het jacht is beschermd als varend erfgoed. Op het moment van bescherming (2010): Vlaggenbrief K 744553.



Waarden

historische waarde

De Outka is een kitsjacht dat in 1963 werd gebouwd op de werf Maria Hots in Oostende naar een ontwerp van de Franse scheepsarchitecten Maurice Amiet en Gaston Grenier.

industrieel-archeologische waarde

Het schip illustreert de overgang van de one-off productie naar de seriebouw waarbij scheepstypes zowel in de traditionele houtbouw als in de vernieuwende polyesterglasvezel methode werden gebouwd.

wetenschappelijke waarde

Het jacht illustreert het overwogen blijvend gebruik van de houtbouw, de zoektocht naar een hogere mate van ontzinkbaarheid en een groter zelfoprichtend vermogen, de optimalisatie van de volledige uitrusting en de organisatie aan boord en een verbeterde plaatsing van de schroef.

sociaal-culturele waarde

Als voorbeeld van de democratisering van de pleziervaart kort na de Tweede Wereldoorlog en vanwege de betekenis van de boot en van zijn voormalige eigenares, Francine Duwez, voor de zeilgemeenschap van Oostende.


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Outka

Oostende (West-Vlaanderen)
De Outka is een kitsjacht dat in 1963 werd gebouwd op de werf Maria Hots in Oostende, naar een ontwerp van de Franse scheepsarchitecten Maurice Amiet en Gaston Grenier.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.