Vastgesteld varend erfgoed

Zeiljacht Askoy II

Vastgesteld varend erfgoed van tot heden

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

historische waarde

De Askoy II werd in 1960 gebouwd op de Antwerpse werf Van de Voorde in opdracht van de architect Hugo Van Kuyck. Jacques Brel kocht de Askoy II in 1974 en zeilde ermee naar de Markiezenarchipel in de Stille Oceaan.

industrieel-archeologische waarde

De Askoy II is één van de grootste stalen zeiljachten die in België werden gebouwd. De staalplaten werden aan elkaar gelast en blind geklonken op de L-spanten. Het schip had een langkiel met als bijzonderheid een neerlaadbare kiel.

Askoy II

Lanceloot Blondeellaan 21c (Brugge)
De Askoy II werd in 1960 gebouwd op de Antwerpse werf Van de Voorde in opdracht van Hugo Van Kuyck. Het is één van de grootste stalen zeiljachten die in België werden gebouwd. Jacques Brel voer twee jaar lang met het schip.