Brouwerswoning Cerckel

Brouwerij Cerckel: herenhuis

Het herenhuis van de voormalige brouwerij Cerckel te Diest, is beschermd als monument.

Waarden

Herenwoning van de voormalige brouwerij Cerckel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Herenhuis, vermoedelijk 1649 gedateerd, van de voormalige brouwerij Cerckel bestaat uit twee bouwlagen tellend breedhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl. Het werd circa 1860 in neoclassicistische geest verbouwd tot een voorname brouwerswoning met een porte-cochère en een riante, pittoreske tuin.
Deze woning vormt een beeldbepalend materieel relict van één van de oudste - haar oorsprong zou teruggaan tot de brouwerij van het nabijgelegen refugiehuis van Averbode - en belangrijkste brouwerijen van de bierstad Diest die in de tweede helft van de 19de eeuw, dank zij de familie Cerckel, een belangrijke expansie kende en die als laatste haar deuren sloot in 1979. Haar karakteristieke ligging langs de Verversgracht, de nu gedempte Demerarm, refereert naar de middeleeuwse situatie met een hoge concentratie aan brouwerijen in en rond de huidige Michel Theysstraat.

Michel Theysstraat 2-4 (Diest)
Brouwerswoning met oudere, 17de-eeuwse vleugel, circa 1860 verbouwd in neoclassicistische stijl. Tuin en herenwoning maken deel uit van één concept: een voorname stadswoning met ruim bemeten, riante tuin.