Vastgesteld varend erfgoed

Drijvende stoomkraan nummer 9

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

industrieel-archeologische waarde

Als enig voorbeeld van een door stoom aangedreven 10-tons havenkraan, gebouwd tussen 1948 en 1951 door de Boelwerf van Temse en de Boomse metaalwerken, maar gebaseerd op vooroorlogse technieken; als enig voorbeeld van een vlottende kraaninstallatie op een deels gelast en deels geklonken ponton.

wetenschappelijke waarde

Als voorbeeld van een havenkraan met dubbele giek in functie van een betere controle van de verplaatsing van de last. De kraan wordt bovendien door een stoominstallatie aangedreven.

sociaal-culturele waarde

Als voorbeeld van het gebruik van verplaatsbare haveninstallaties die enkel met een specifiek vakmanschap konden bediend worden.

Antwerpen (Antwerpen)
De drijvende stoomkraan nr. 9 is een door stoom aangedreven 10-tons kraan met een dubbele giek op een drijvend en verplaatsbaar ponton, gebouwd tussen 1948 en 1951 door de Boelwerf van Temse en de Boomse metaalwerken.