Vastgesteld varend erfgoed

Rupelaak Clotilde

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

industrieel-archeologische waarde

De Clotilde is een Rupelaak die in 1906 in Boom werd gebouwd. De Clotilde is een ijzeren geklonken platbodem met ronde kimmen. Het ronde overhangende achterschip is typisch voor een klipper en een aak. Het vrachtruim is afgescheiden van de woonruimte door een ijzeren schot. Het ruim is afgedekt met ronde luiken die typisch zijn voor de Belgische binnenvaart. Achter het ruim bevindt zich het roefje dat als woonst diende. Het roer van de Clotilde werd met een helmstok bestuurd en aan beide zijden van het schip zijn eikenhouten zwaarden bevestigd. De mast staat in een mastkoker die tot aan het vlak reikt en het mogelijk maakt om de mast te strijken.

historische waarde

Rupelaken waren kleine klippers die vlak en met weinig diepgang werden gebouwd vanwege de zand- en slijkbanken op de Rupel. Ze werden gebouwd in Baasrode, Boom, Burcht, Moerbeke, Niel, Rumst, Temse en Willebroek. Ze transporteerden de lading van zeeschepen die niet door de Rupel of over de drempel van de sluis in Klein-Willebroek geraakten tot in Brussel. De Rupelaken vervoerden ook steen, zand en kolen. De Clotilde heeft springstof, suikerbiet en graan vervoerd.

Clotilde

Boom (Boom)