Vastgesteld varend erfgoed

Walenschip Céphée

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

industrieel-archeologische waarde

De Céphée is enige nog bestaande houten Waal in Vlaanderen. Het vaartuig werd gebouwd op de werf van Prévost frères et Blond in Merville (Noord-Frankrijk) in 1937. Het is een zogenaamd walenschip (ook Waal, Walenbak of Doornikenaar genoemd), een type vrachtschip met balkvormige romp zonder kiel. Deze vrij lichte constructies hadden een groot laadvermogen en waren bestemd om gejaagd of gesleept te worden. De meeste Walenschepen hadden midscheeps een ingebouwde roef, die aanvankelijk als paardenstal werd gebruikt. Het type kwam veel voor tot in de jaren 1930. De motorisering en de schaalvergroting van de binnenvaart zorgden voor het verdwijnen van de Walenschepen in het midden van de 20ste eeuw.

Céphée

Jordaenskaai (Antwerpen)
De Céphée is een unieke houten waal, gebouwd op de werf van Prévost frères et Blond in Merville (Noord-Frankrijk) in 1937.

Andere relaties

Is gerelateerd aan