Stationsgebouw Aalst: gevels en daken

Station Aalst
definitieve opheffingsbesluiten: 06-03-2013  ID: 11081

Beschrijving

De gevels en daken van het stationsgebouw met bijgebouwen te Aalst, met uitzondering van de flankerende torentjes, werden beschermd als monument bij koninklijk besluit van 19 juni 1978. Deze bescherming werd gewijzigd door het ministerieel besluit van 14 december 2005, waarbij de afbakening werd verkleind tot het stationsgebouw zonder bijgebouwen. Bij ministerieel besluit van 6 maart 2013 werd de wijziging van 2005 opgeheven. In hetzelfde besluit werd de afbakening van 1978 gewijzigd.

Waarden

De gevels en daken van het stations zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Station Aalst

Statieplein 9 (Aalst)
Enige bewaarde 'station de ville' op de Dender-Waes lijn, daterend van de jaren 1850, naar ontwerp van J.P. Cluysenaar. Hij streeft ernaar in zijn ontwerpen de geest en culturele traditie te vatten eigen aan de omgeving / regio waar hij werkt. Hij verwijst in zijn architectuur te Aalst dan ook naar de middeleeuwse oorsprong van de stad, het belfort, het historische pand 'Beurs van Amsterdam', …