Kasteeldomein Keienheuvel

Geografisch pakket Klein-Gelmen

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het kasteel Keienheuvel met omliggend park in landschappelijke stijl.

Waarden

Kasteel Keienheuvel en omgevend park zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Kasteel Keienheuvel is een representatief voorbeeld van een villa uit de Belle Epoque, omstreeks 1904 opgetrokken op voorheen onbebouwd terrein, in een pittoreske eclectische stijl. Afgezien van een levendige volumewerking valt het gebouw op door een rijke detailafwerking in een combinatie van verschillende materialen (baksteen, natuursteen, cementtegels, fijn schrijnwerk) en vormen (zuilenbordes, erker, afdakje, verschillende deuren venstertypes). Het gebouw, met bijhorend koetshuis, is opgetrokken op een heuvel en behield een prachtig park, waarin oorspronkelijk doorzichten naar het omgevende landschap waren voorzien, maar dat tegenwoordig een elegante buffer vormt, die het uitzicht op de steenweg maskert en de herrie van het voorbijrazende verkeer enigszins dempt.

Steenweg 35-37 (Heers)
Kasteel met parkje in landschappelijke stijl met volwassen bomen en op een hoogte gelegen alleenstaand huis van 1904.

Kasteel Keienheuvel

lleenstaande villa uit begin 20ste eeuw, in eclectische stijl, gelegen in een ruime tuin in landschapsstijl met enkele merkwaardige bomen.