Beschermd monument

Hoeve Doolhof met stroopfabriek en moestuin

Beschermd monument van tot heden

ID
14680
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14680

Besluiten

Geografisch pakket Klein-Gelmen
definitieve beschermingsbesluiten: 13-07-2005  ID: 4429

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de hoeve Doolhof met plattelandsfabriekje en ommuurde moestuin.



Waarden

Het hoeve-buitenverblijf Doolhof met aanhorige stroopfabriek en tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het Doolhof wordt al grosso modo in zijn huidige structuur en samenstelling afgebeeld op het voorprimitief kadasterplan (1828), met een huis, dienstgebouwen en tuinen. De vroeg-19de-eeuwse oorsprong is nog afleesbaar uit het huis, in oorsprong buitenverblijf van een Tongers notabele, dat als baksteenconstructie met rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijsting neoklassieke trekken vertoont en daarbij zelfs nog het merendeel van het oorspronkelijke buitenschrijnwerk behield. De oude functionaliteit van het huis wordt bevestigd door een aansluitende, ommuurde moestuin en de restanten van een herenboerpark. De bijgebouwen, met een daarbij aansluitend, voormalig moestuinperceel, werden in de late 19de en vroege 20ste eeuw geleidelijk getransformeerd en bleven alleszins naar buiten toe bewaard als typisch plattelandsfabriekje, met een rustieke vormentaal en een imposante bakstenen schouw.

sociaal-culturele waarde

Het Doolhof, toegankelijk via een redelijk lange toegangsdreef en mede door de fabrieksschoorsteen van ver te ontwaren, is mede door zijn harmonische samenhang met de omgevende boomgaardpercelen, heeft een beeldbepalende waarde als esthetisch gegeven en als representatief onderdeel van een vrijwel onaangetaste dorpskern, die een 19de-eeuws cachet behield.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Hoeve Doolhof

Daalstraat 9 (Heers)
De huidige hoeve dateert uit eind 18de - begin 19de eeuw; ligt achteruit ten opzichte van de straat en is er door een oprit, thans omgeven door laagstamboomgaarden, mee verbonden.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Moestuin, hoogstamboomgaard en herenboerenparkje van de hoeve Doolhof

Daalstraat 9 (Heers)
Ommuurde moestuinsite achter het eind 18de-eewse boerenhuis en sterk verwilderd herenboerenparkje uit begin 19de eeuw.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.