Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Ensemble van villa's

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Villa Lurmann met toegangshekken en ensemble van villa's
definitieve wijzigingsbesluiten: 14-03-2000  ID: 11241

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat het ensemble van villa's, gebouwd in de periode circa 1900-1925, langs de Leuvensesteenweg en de Minneveldstraat. De als monument beschermde villa Lurmann hoort niet bij de afbakening van het dorpsgezicht, de tuin wel.

Waarden

Het ensemble van villa's langs de Leuvensesteenweg is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als vrijwel homogeen ensemble van vrijstaande villa's te midden van ruim bemeten groene kavels is dit ensemble bijzonder illustratief voor de economische en sociaal-culturele ontwikkeling van Kortenberg omtrent de eeuwwisseling waarbij het rurale karakter van deze plattelandsgemeente, mede door de aanwezigheid sinds 1866 van een treinstation, voorgoed en ingrijpend werd gewijzigd ten voordele van een zuiver residentiƫle bebouwing met villakarakter. Gebouwd tussen 1900 en 1925 vormen deze villa's van welgestelde burgerij en dorpsnotabelen een staalkaart van het burgerlijke landhuis van rond de eeuwwisseling gaande van neotraditioneel, eclectisch, neorenaissance tot en met cottageverwijzingen en art nouveau. In zijn globaliteit refereert deze enclave van riante, volledig door groen omkaderde en met hagen, muren en smeedijzeren hekkens omsloten villa's op treffende wijze aan het beeld van Kortenberg tijdens de Belle Epoque en meer bepaald aan de Leuvensesteenweg als 'idyllische boulevard'.

Leuvensesteenweg 320, 326, 330, 332, 334, 338, Minneveldstraat (Kortenberg)
Dit ensemble van villa's, gebouwd in de periode circa 1900-1925 vormt als het ware een staalkaart van het burgerlijk landhuis omtrent de eeuwwisseling.

Villa Lurmann

Leuvensesteenweg 330 (Kortenberg)
Gebouwd in 1903 in opdracht van de Duitse handelaar Lurmann vormt deze vrijstaande villa het sluitstuk van de art-nouveauperiode van Emiel Van Averbeke.