Schepenhuis met aanhorigheden: deel

't Kasteeltje,Vredegerecht, politiecommissariaat en stadhuis

Beschrijving

Het voormalig oud schepenhuis met aanhorigheden, ten tijde van de bescherming ingericht als vredegerecht en politiecommissariaat, is beschermd als monument. De bescherming omvat het oud schepenhuis, de naastliggende woning en twee traveeën van het voormalig koetshuis. Het derde travee is niet in de bescherming opgenomen.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde van het vredegerecht en politiecommissariaat als volgt werd gemotiveerd: “als waardevolle getuigenis van de historische wederopbouwarchitectuur te Nieuwpoort in de jaren 1920-1925; als representatief voorbeeld van benaderende reconstructies van de vooroorlogse toestand.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000509, Drie monumenten, advies KCML (1985).

Waarden

Het vredegerecht en politiecommissariaat zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

in casu cultuurhistorische waarde

Schepenhuis met aanhorigheden

Langestraat 83-89 (Nieuwpoort)
Oorspronkelijk schepenhuis, later stadhuis tot voor 1914 (nummer 89); te samen met aanhorigheden van respectievelijk enkelhuis (nummer 87) en poortgebouw (nummer 85, 83), naar ontwerp van architect J. Viérin van 1924. Nummer 89 Bakstenen hoekgebouw van twee bouwlagen met verhoogde begane grond op gemarkeerde sokkel van vermoedelijk deels gerecupereerde zandsteen; getraliede rechthoekige kelderopeningen. Schilddak met centrale achtkantige dakruiter onder ingesnoerde spitsbekroning.