Beschermd monument

Hoekhuis, bijgebouw en omheiningsmuur

Beschermd monument van tot heden

ID
14639
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14639

Besluiten

Geografisch pakket Veurne
definitieve beschermingsbesluiten: 04-06-2004  ID: 4251

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het burgerhuis op de hoek van de Zwarte Nonnenstraat met de Citernestraat, het bijhorende nutsgebouw en de tuinmuur langs de Citernestraat.



Waarden

Het hoekhuis, het nutsgebouw en de tuinmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Dit herenhuis is een interessante getuigenis van de sterk verspreide traditionele visie op het bouwen en verbouwen in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bij deze historiserende aanpak werd te Veurne teruggegrepen naar de oorspronkelijke regionale bouw programma's.
Het betreft een kwaliteitsvolle wederopbouwarchitectuur, opgetrokken naar ontwerp van architect Lepoudre (Veurne) in 1923. De verzorgde voorgevel is een streekeigen interpretatie van de Lodewijk XIV-stijl. welke zowel naar opstand en als naar detaillering sterke gelijkenissen vertoont met de als monument beschermde pilastergevel Noordstraat 51 te Veurne, gedateerd 1749. Het betreft een fraai uitgewerkte, classicistische pilastergevel bekroond met een dakkapel voorzien van een inzwenkend topstuk en schouderstukken. Het verwerken van geschaafde baksteen voor het paneelwerk op de borstwering, voor de strekken boven de muuropeningen en voor de geprofileerde kroonlijst getuigt van een streven naar een verzorgde afwerking en van een doorgedreven vakmanschap. Dit kwalitatief metselwerk van streekeigen baksteen werd uitgevoerd ter imitatie van natuursteen.
Het oudere achterliggende nutgebouw en de tuinmuur aan de Citernestraat zijn, samen met de tuinmuur van Zwarte Nonnenstraat nummer 19, van oudsher een beeldbepalend element in de smalle doorsteek naar het Sint-Walburgapark.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Burgerhuis

Zwarte Nonnenstraat 17 (Veurne)
Hoekhuis bij Citernestraat. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; gebouwd op oudere kern van 1841-1846, zie aanhorigheden en bewaarde halfronde nissen in onderbouw van linker zijpuntgevel.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.