Beschermd monument

Classicistisch herenhuis: koetshuis, erekoer, omheiningsmuur en hek

Beschermd monument van tot heden

ID
14638
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14638

Besluiten

Geografisch pakket Veurne
definitieve beschermingsbesluiten: 04-06-2004  ID: 4251

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het koetshuis uit 1869 naar ontwerp van Cambier, de gekasseide erekoer, de omheiningsmuur en het hek aan de Zwarte Nonnenstraat.



Waarden

Het koetshuis, de gekasseide erekoer met muur en het hek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Deze verschillende componenten, - hoewel herbouwd ca. 1869 - maken deel uit van het oorspronkelijke aanleg van het 18de-eeuwse hotel met de typische opstelling 'entre cours et jardins' bestaande uit een achterin gelegen hoofdvolume, met voorliggende erekoer aan straatzijde afgesloten met hek en gevat tussen twee haakse zijvleugels.
Het geheel getuigt van een verzorgde en kwaliteitsvolle vormgeving in harmonie met classicistische herenhuis. Het koetshuis, daterend van 1869, werd ontworpen door de Brusselse architect Cambier. Het betreft een gaaf bewaard neoclassicistisch gebouwen wordt getypeerd door een leien mansardedak, door het gebruik van arduin voor de geriemde omlijstingen op gegroefde consoles en door het verzorgde schrijnwerk cf. onder meer de dakkapellen met voluten en de kruisramen met kleine roedeverdeling.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Classicistisch herenhuis met koetshuis

Zwarte Nonnenstraat 8 (Veurne)
Classicistisch herenhuis met twee jongere zijvleugels gegroepeerd rondom gekasseide rechthoekige binnenkoer met muur en gietijzeren hek aan straatzijde. Ommuurde achtertuin.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.