Sint-Laurentiustoren

Sint-Laurentiustoren met omgeving

De torenruïne van de voormalige parochiekerk Sint-Laurentius is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van de ruïne van de Sint-Laurentiustoren als volgt: “als belangrijk overblijfsel van de Sint-Laurentiuskerk (1280 – 1290), die na de verwoesting in 1383 herschapen werd in een versterkt kasteel.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000445, Sint-Laurentiustoren en onmiddellijke omgeving (S.N., 1982).

De Sint-Laurentiustoren is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Willem De Roolaan (Nieuwpoort)
Torenruïne van de voormalige parochiekerk Sint-Laurentius uit het laatste kwart van de 13de eeuw; zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. In oorsprong vierkante bakstenen kruisingstoren van vermoedelijk kruiskerk met vier beuken. Nog deels bewaarde torenromp met sporen van dichtgemetselde spitsbogige beukaanzet ten en ten westen traptorentje met steunbeer.