Grand Hôtel Belle Vue: gevels en daken

Hotel Belle Vue: gevels en bedaking

De gevels en daken van het Grand Hôtel Belle Vue zijn beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de artistieke en historische waarde van het Belle-Vue hotel (gevels en bedaking) als volgt: “als zeldzaam en waardevol voorbeeld van hotelbouw uit 1905, ontworpen door een befaamd architect (Octave van Rijsselberghe), wiens inspiratie een duidelijke stempel drukte op de kwaliteit van dit gebouw.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000453, Villa Doris (S.N., 1982).

Waarden

Het hotel Belle Vue (gevels en daken) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Grand Hôtel Belle Vue

Zeedijk 300 (Middelkerke)
Aan de uiterste oostgrens van de badplaats opgetrokken tussen 1909 en 1911, in opdracht van de N.V. "Grand Hôtel Belle Vue" naar ontwerp van aandeelhouder en architect Octave Van Rysselberghe. Het huidige bouwvolume op verhoogde begane grond en onder plat dak omvat de halfronde voorbouw van elf traveeën en vijf bouwlagen; de aansluitende westvleugel van elf traveeën en vijf bouwlagen onder plat dak; lage aanbouw van twee bouwlagen ten westen en ten zuiden. Sterk geritmeerd gevelparement onder meer met doorlopende pilasters aan rotonde.