Burgerhuis en straatmuur

Geografisch pakket Veurne

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het neogotische burgerhuis uit 1903, met inbegrip van de straatmuur.

Na onderzoek blijkt het burgerhuis ontworpen te zijn door Jules Soete.

Waarden

Het burgerhuis met straatmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Dit herenhuis is een gaaf bewaarde getuige van de ingrijpende stedenbouwkundige verandering welke de Veurnse binnenstad kende in het begin van de 20ste eeuw, toen de terreinen van de voormalige Sint-Niklaasabdij werden verkaveld. Deze woning is representatief voor de architecturale invulling van dit nieuw stadsgedeelte, welke voornamelijk werd gekenmerkt door haar traditioneel karakter, en vormt aldus een document voor de toenmalige tijdsgeest.
Het betreft een zeer gaaf bewaarde eclectische woning daterend van 1903 en ontworpen door de Veurnse architect Jacques Vinck. Deze herenwoning vormt als het ware een beeldbepalende eenheid met de aanpalende Sint-Jozefzaal (Sporkijnstraat nummer 4), gedateerd 1905, eveneens naar ontwerp van architect Jacques Vinck.
De verzorgde, eclectische straatgevel wordt onder meer getypeerd door de volgende stijlelementen: de neogotische gevelordonnantie met zogenaamde Brugse traveeën; de schelpvulling van de boogvelden als overgenomen regionaal renaissance element; de geblokte neobarokke deuromlijsting van natuursteen met leeuwenkop als sluitsteen.
De woning bewaart bovendien een verzorgd eclectisch interieur. Zowel de rococo- als de Vlaamserenaissance-aankleding van de beide salons getuigt van een kwalitatieve afwerking.

Burgerhuis met koetshuis en tuinmuur

Sporkijnstraat 2 (Veurne)
Eclectisch burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gedateerd 1903 door middel van muurankers, naar ontwerp van architect Jules Soete. Bakstenen lijstgevel, met hoger opgetrokken onpare traveeën met getrapt dakvenster, en een neogotische gevelordonnantie met zogenaamde Brugse traveeën. Links, laag koetshuis onder zadeldak, gemarkeerd door zogenaamde Brugse traveeën verhoogd met getrapt dakvenster tussen kantelen. Rechts, bakstenen tuinmuurtje geleed door middel van overkragende rondboogjes onder gekanteelde borstwering.