Herenhuis: koetshuis, serre en tuin

Geografisch pakket Veurne

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het koetshuis gelegen naast het herenhuis, de toegang links ervan, de serre, de bijgebouwen en de tuin. Het herenhuis zelf werd reeds op 27 oktober 1992 als monument beschermd.

Waarden

Het koetshuis, de toegang, de serre, de bijgebouwtjes en de tuin van het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Deze verschillende componenten met name het koetshuis, het toegangshekken, de tuin met paardenvijver, de druivenserre, de tuinmanswoning en het washuis maken sinds 1880 deel uit van dit stadskasteel (1875) en bleven tot heden gaaf bewaard. Samen vormen zij een vrijwel onaangetast document van een 19de-eeuwse, kleinstedelijke leefwereld; het betrof een symbiose van verschillende mensen met het herenhuis als middelpunt.
Alle elementen worden getypeerd door een kwalitatief hoogstaande afwerking.
Het aan de straat gelegen koetshuis en het toegangshekken vertonen een neoclassicistische vormgeving in aansluiting met het herenhuis. De bepleisterde lijstgevel van het koetshuis en het uitgewerkte ijzeren hek, vormen samen met het herenhuis een beeldbepalend element in het straatbeeld. Het straatgevel van het koetshuis wordt getypeerd door ritmerende risalieten afgelijnd met geblokte banden. Binnenin bleef het koetshuis volledig bewaard zowel naar indeling - met paardenstallingen en koetsstalling als naar afwerking: de bakstenen vloeren, de houten lambrisering, de houten slieten met gebogen belijning, aan het uiteinde vastgemaakt aan een geprofileerde ijzeren paal, de bakstenen troggewelven, de arduinen eetbakken, de 'rostelen', de ijzeren draaitrap naar de verdieping.
De tuinmanswoning en het washuis vertonen een sobere 19de-eeuwse vormgeving en worden getypeerd door het wisselend gebruik van gele en rode baksteen.
De romantische tuin met begeleidende rondgang is ontworpen in functie van de paardenvijver als centraal element. Een vijver speciaal aangelegd voor het baden van de paarden is vrij zeldzaam geworden in het Vlaamse land; samen met het verzorgd ingerichte koetshuis vormt deze vijver een voorbeeld van de gedegen, 19de-eeuwse accommodatie voor het paard.

Herenhuis met koetshuis

Noordstraat 32 (Veurne)
Vrij imposant herenhuis met neoclassicistische inslag, uit de 19de eeuw. Achterliggende tuin. Toegang via gietijzeren hek tussen gecementeerde pijlers links van straatgevel. Vierkant gebouw van twee bouwlagen onder schilddak (pannen).