Herenhuis, bijgebouw en omheiningsmuur

Geografisch pakket Veurne

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het neoclassicistisch herenhuis en het bijgebouwtje en de tuinmuur aan de zuidzijde van het perceel.

Waarden

Het herenhuis met nutsgebouwtje en tuinmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een gaaf bewaarde, 19de-eeuwse brouwerswoning met beeldbepalende ligging in de Duinkerkestraat. Het betreft een tastbare getuige van de grondgebonden nijverheid, die in het Veurnse in de 19de eeuw bloeide; voornamelijk de brouwerijen waren in de regio zeer talrijk aanwezig.
Deze herenwoning, daterend ca. 1842, is representatief voor de 19de-eeuwse architectuur in Veurne. Het betreft door een sobere lijstgevel, opgetrokken uit de streekeigen gele baksteen, met behouden gevelordonnantie getypeerd door rechthoekige muuropeningen onder strekse latei. Dit herenhuis wordt tevens getypeerd door het verzorgd schrijnwerk cf. de uitgewerkte kroonlijst en de deels beglaasde paneeldeur met fraai gietijzeren traceerwerk. Het interieur bewaart onder meer een rijkelijk aangeklede traphal gekarakteriseerd door een zwart-witte marmeren vloer en een sierlijke trap.
Het 19de-eeuwse nutgebouwtje in de tuin getuigt van een verzorgde vormgeving en is ontegensprekelijk met verbonden met de voormalige brouwerswoning. Als zijnde de oude scheidingsmuur met het voormalige cellenbroedersklooster.

Herenhuis

Duinkerkestraat 20 (Veurne)
Groot herenhuis van acht traveeën en drie bouwlagen onder mank zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), van 1842 volgens bouwaanvraag en teruggaand op oude 18de eeuwse (?)kern van dubbelhuis verbreed met drie traveeën rechts en verhoogd met één bouwlaag.