Herenhuis in second-empirestijl en omheiningsmuur

Geografisch pakket Veurne

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het herenhuis in second empire en de tuinmuur aan de zuidzijde van het perceel. Deze muur sluit aan op de beschermde tuinmuur van de herenhuizen Duinkerkestraat 10 en 20.

Waarden

Het herenhuis en de oude tuinmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Deze voorgevel, uitdrukkelijk voorzien van vrijmetselaarssymbolen is een blijvende getuige van de aanwezigheid het vrijzinnige broederschap, de loge, in de tweede helft van de 19de eeuw in het overwegend katholieke Veurne.
Het betreft een zeldzaam voorbeeld van second-empirestijl in de stad Veurne. Deze verzorgde lijstgevel wordt onder meer getypeerd de pilasters met ingediepte schachten, het fraai uitgewerkte hoofdgestel, de door middel van omlijstingen geaccentueerde muuropeningen en de vermelde vrijmetselaarssymbolen.
Dit herenhuis bewaart bovendien een verzorgde neoclassicistische interieuraankleding. Vermeldenswaardig zijn de parketvloeren, de zwart marmeren schouwen, de paneeldeuren, de stucplafonds, en de uitgewerkte slingertrap.
Als zijnde de oude scheidingsmuur met het voormalige cellenbroedersklooster.

Herenhuis in second-empirestijl

Duinkerkestraat 18 (Veurne)
Rijk versierd herenhuis in second-empirestijl. Dubbelhuis van vijf traveeën onder meer rechts koetspoorttravee en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw (?).