Herbergen en herenhuizen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het burgerhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw, grenzend aan de toegang naar het Sint-Walburgapark.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Deze herenwoning, daterend uit het derde kwart van de 18de eeuw met oudere kern, is een tastbare getuige van de bloeiperiode welke de stad Veurne kende in de tweede helft van de 18de eeuw. Ten gevolge de economische voorspoed op het platteland ontstond in vermelde periode een welstellende klasse, die heren- of burgerhuizen bouwde of verbouwde in het stedelijk centrum.
Dit herenhuis wordt qua architecturale vormgeving gekarakteriseerd door een rococo-inslag. Het betreft een streekeigen interpretatie, zowel qua materiaalgebruik als vormgeving, van de Franse stijlinvloed welke te Veurne voornamelijk in de tweede helft van de 18de eeuw gangbaar was. Deze lijstgevel wordt getypeerd door de geprofileerde bakstenen kroonlijst en door de getoogde muuropeningen in een vlakke omlijsting met oren onder druiplijst je. Het verwerken van geschaafde baksteen voor de kroonlijst en de strekken getuigt van een streven naar een kwalitatieve afwerking en van een doorgedreven vakmanschap.
Deze herenwoning bewaart daarenboven een verzorgde rococo interieuraankleding.

Zwarte Nonnenstraat 13 (Veurne)
Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (uitbouw van achtergevel) (nok parallel aan de straat. mechanische pannen), uit het derde kwart van de 18de eeuw. Lager zittende muurvlechtingen in linkerzijgevel wijzen op nog oudere kern.