Windmolen van het Lindeke

Beschermd monument van tot (opheffing)

definitieve opheffingsbesluiten: 18-11-2022  ID: 15095

voorlopige opheffingsbesluiten: 29-06-2022  ID: 15061

Molen van het Lindeke

De windmolen van het Lindeke was beschermd als monument.

Op het moment van de bescherming in 1970 verkeerde de windmolen in een goede bouwfysische toestand. De in 1958 buiten bedrijf gestelde molen was immers in 1966-1967 gerestaureerd. Een storm op 3 juni 1971 blies de standaardmolen echter omver. Ingevolge deze calamiteit diende de houten molen gedemonteerd te worden. De molenonderdelen werden gestapeld in afwachting van de restauratie, die pas in 2000 opgestart maar door allerlei moeilijkheden nooit uitgevoerd werd. De berging van de gedemonteerde molenonderdelen in open lucht leidde tot de teloorgang van alle onderdelen, op de standaard na. Daar deze houten staak echter in slechte toestand verkeert, mag de windmolen materieel als volledig verloren beschouwd worden. Door de aantasting en het verlies van de erfgoedkenmerken en -elementen is feitelijk herstel in een originele, goede staat met behoud van de oorspronkelijke materialiteit niet mogelijk. Een heropbouw op de oorspronkelijke molenbiotoop in de Tuileboomstraat is sowieso niet meer mogelijk aangezien op het perceel omstreeks 2005 een woning werd gebouwd.

Waarden

De molen genaamd Molen van het Lindeke, was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Lindemolen

Tuileboomstraat (Ledegem)
De Lindemolen, een houten staakmolen op teerlingen, dateert als constructie uit de 18de eeuw. De molen werd in 1920 uit Emelgem overgebracht naar de huidige molensite. In 1971 waaide de molen om. De onderdelen ervan zijn gedemonteerd.