Beschermd monument

Herberg De Ploeg, woonhuis en omheiningsmuur

Beschermd monument van tot heden

ID
14575
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14575

Besluiten

Herbergen en herenhuizen
definitieve beschermingsbesluiten: 04-06-2004  ID: 4249

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de voormalige herberg De Ploeg met woonhuis en tuinmuur aan het Sint-Walburgapark. Aan de zijde van de Pannestraat bevindt zich een werkplaats.



Waarden

De voormalige herberg zogenaamd Café De Ploeg met afhankelijkheden en tuinmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een merkwaardig complex, teruggaand op de 18de eeuw, welke door zijn centrale ligging nabij de Sint-Walburgakerk en zijn typische inplanting - haaks op het park, met de grote ommuurde tuin - beeldbepalend én structuurbepalend is voor de stadskern. Het betreft van oudsher een stadslandschappelijk belangrijk geheel.
Naast herberg was deze woning in de 19de een tijdlang brouwerswoning. Het is aldus een representatieve getuige van de grondgebonden nijverheid, die in het Veurnse in de 19de eeuw bloeide; voornamelijk de brouwerijen waren in de regio zeer talrijk aanwezig.
Dit voorts vrij sobere 18de-eeuwse pand is tevens omwille van het bewaarde schrijnwerk in de tuingevel interessant, waar twee types van 18de-eeuws schrijnwerk bewaard bleven: enerzijds, in de lijn van de lokale traditie, een houten kruiskozijn met kleine roedeverdeling verdiept in een korfbogige omlijsting en, anderzijds een verdiept, steekboogvormig kruisraam in aansluiting met de Franse invloed.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Herberg De Ploeg

Sint-Walburgapark 3 (Veurne)
Het geheel bestaat uit een aan het park gelegen herberg met woning met gaaf bewaarde 18de-eeuwse gedeelten, een ommuurde tuin en een bijgebouw aan Pannestraatzijde.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.