Herenhuis met tuinpaviljoen en omheiningsmuur

Herbergen en herenhuizen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het herenhuis op de hoek van de Noordstraat met de Astridlaan, met inbegrip van het nutsgebouw in de tuin en de tuinmuur langs de Astridlaan.

Waarden

Het herenhuis met nutsgebouw en tuinmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het betreft een zichtbepalend herenhuis gelegen op de hoek bij de Astridlaan met een interessante bouw geschiedenis.
Deze herenwoning heeft een herkenbare 13de-eeuwse kern, welke bestond toen uit een pand met vierkante plattegrond en twee bouwlagen. Het huis werd in de loop van de tweede helft van 18de eeuw uitgebreid in noordelijke richting. In 1841 verwierf de woning zijn huidig uitzicht.
Het pand wordt gekenmerkt door een fraaie, bepleisterde lijstgevel voorzien van verzorgd schrijnwerk zoals de geprofileerde gootlijst, de houten dakkapel met gebogen fronton en vleugelstukken en de vleugeldeur met paneelwerk.
Het rijkelijk afgewerkte interieur wordt onder meer getypeerd door de volgende elementen: de bordestrap met balusterleuning, de vleugeldeuren, de rococosalons met marmeren schouwen en stucversiering, de plankenvloeren, de keuken met arduinen wasbak en muurkasten.
Het nutgebouwtje en de tuinmuur, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw maken deel uit van deze stadswoning. De tuinmuur, geritmeerd door lisenen is een zichtbepalend element in de Astridlaan. Het nutgebouwtje vertoont een eenvoudige, vrij gaaf bewaarde 19de-eeuwse vormgeving.

Herenhuis

Noordstraat 38 (Veurne)
Herenhuis op hoek bij Astridlaan waaraan ommuurde tuin paalt. Gesmeed ijzeren hangbel en gietijzeren voetschraper links van deur.