Herenhuis

Herbergen en herenhuizen

De bescherming als monument omvat het herenhuis met 18de-eeuwse kern.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een zichtbepalend herenhuis in de Noordstraat met een interessante bouwgeschiedenis: het hoofvolume is gedateerd 1756 en werd uitgebreid in de loop van de 19de eeuw in aansluitende bouwtrant.
Deze in kern 18de-eeuwse herenwoning is een tastbare getuige van de bloeiperiode welke de stad Veurne kende in de tweede helft van de 18de eeuw. Ten gevolge de economische voorspoed op het platteland ontstond in vermelde periode een welstellende klasse, die heren- of burgerhuizen bouwde of verbouwde in het stedelijk centrum.
Dit herenhuis is een voorbeeld voor de streekeigen interpretatie van de Lodewijk XIV-stijl met rococo-inslag, welke te Veurne in de loop van de 18de eeuw onder Franse invloed gangbaar was. Deze herenwoning vertoont een verzorgde lijstgevel geordonneerd door geblokte pilasters; typerend voor de invloed van de rococostijl zijn de getoogde muuropeningen gevat in vlakke omlijsting voorzien van oren en een druiplijst. Het verwerken van geschaafde baksteen voor de strekken getuigt van een streven naar een verzorgde afwerking en van een doorgedreven vakmanschap.
Vermeldenswaardig is tevens de behouden 18de- en 19de-eeuwse interieuraankleding: de marmeren schouwmantels en het stucwerk op schouwboezems en de plafonds.

Herenhuis

Noordstraat 34-36 (Veurne)
Herenhuis met rococo inslag. Huidig uitzicht respectievelijk van 1756, 1841, 1863 en 20ste eeuw. Uitzicht circa 1841: lage linker vleugel van drie traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) + lage poorttravee + rechter vleugel met lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), van 1756 volgens bewaarde gevelsteen.