Landhuizen Ter Linden en Torenhuis

Stadskastelen Ter Linden en Torenhuis en Stadskasteeltje

De bescherming als monument omvat de dubbelvilla Ter Linden en Torenhuis met inbegrip van de tuin.

Ter Linden en Torenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische in casu architectuurhistorische waarde: Het betreft een getuige van de levensstijl van de welstellende Veurnse burgerij aan het begin van de 20ste eeuw.
Dit voor Veurne unieke soort 'lusthuis' met koetshuis, gebouwd in 1906-1907 in eclectische stijl geldt als representatief voorbeeld van stadskastelenarchitectuur in Vlaanderen in de periode van de belle époque. Het kasteel staat midden een deels beboomde tuin en binnen de historische site van de vroegere Sint-Niklaasabdij (norbertijnerabdij) en van een typisch 19de-eeuws beluik. Het stadskasteel in zijn compleet ommuurde domein, aan de zuidkant afgesloten met een imposant smeedijzeren hekwerk en twee dito inrijpoorten, vormt een schitterend voorbeeld van eclectische burgerlijke architectuur, dat ongetwijfeld het lokale niveau overstijgt. Zowel de aan drie zijden rijkelijk uitgewerkte gevels verlevendigd met faiencetegeltableaus met art-nouveau-inslag, als de in neostijlen aangeklede interieurs (empire, neorenaissance, neoclassicisme) getuigen van vrij hoogstaande kwaliteit en vakmanschap van de ontwerper en de uitvoerders. Vermeldenswaardig is het groot aantal marmeren schouwen, meestal in een van de genoemde neostijlen uitgevoerd, verder het rijke aanbod van parket- en mozaïekvloeren dat we op de gelijkvloers aantreffen, de behouden vleugeldeuren en stucwerk en de wandbetegeling in de beide badkamers.

Lindendreef 5-7 (Veurne)
Landhuis, gebouwd in 1906-1907 als tweewoonst naar een ontwerp van de Gentse architect Julien Leyns in opdracht van mevrouw Sylvie Lobelle, weduwe van Felix Vercruysse, zoals met inscripties in de hekpijlers vermeld. Het landhuis is gelegen in een deels beboomde tuin met gietijzeren hek aan straatzijde en koetshuis achterin de tuin.