Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskom Westende-Bad

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Dorpskom van Westende-Bad

De dorpskom van Westende-Bad, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het gedeelte van Westende-Bad is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische, in casu architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde en sociaal-culturele waarde:
Een gaaf bewaard en centraal gedeelte van de oorspronkelijke aanleg van de badplaats Westende ontworpen door architect O. Van Rysselberghe in 1903. Dit gebied omvat de H. Jasparlaan of Koninklijke Baan als oostwest-as, met ten zuiden ervan de vrijstaande Sint-Theresiakapel en een gedeelte van de pittoreske landelijke verkaveling met cottages midden tuinen en kronkelende paden, en, met ten noorden van de Koninklijke Baan, losstaande villa's als overgang naar de meer stedelijke zone.
Een interessant ensemble van vrijetijdsarchitectuur waarvan de architecturaal waardevolle gebouwen een uitzicht hebben dat typisch is voor Westende-Bad en er mede het karakter van bepalen.

Badenlaan, Cottagelaan, Duinenlaan, Henri Jasparlaan, Kursaallaan, Portiekenlaan (Middelkerke)
De dorpskom van Westende-Bad bestaat voornamelijk uit losstaande villa’s te midden van groen en kronkelende paden met centraal de neoromaanse Sint-Theresiakapel. De wijk werd zwaar getroffen tijdens de Eerste Wereldoorlog maar werd heropgebouwd naar vooroorlogs model.

Cottage

Cottagelaan 2, Kursaallaan 5 (Middelkerke)
Cottage uit de jaren 1920 in omringende tuin. Typerend parement van deels wit bepleisterde baksteen en dakenspel met wolfseinden en klimmende dakkapellen; rechthoekige en halfronde erkers.

Restaurant Bristol

Henri Jasparlaan 175 (Middelkerke)
Laag pand van drie traveeën onder schilddak van circa 1923.

Sint-Theresiakapel

Henri Jasparlaan 152 (Middelkerke)
Neoromaans getint oostwest georiënteerd kerkje in omringend plantsoen, in 1930 heropgebouwd ter vervanging van een iets verderop gelegen kapel van 1912 en naar ontwerp van architect Victors Rubbers. In de jaren 1950, verlenging van de kerk naar ontwerp van architect H. Dinnewet.

Tweegezinswoning in cottagestijl Floride

Duinenlaan 133-135 (Middelkerke)
Symmetrisch opgetrokken tweegezinswoning in cottagestijl in omhaagde en deels laag ommuurde tuin. Verhoogde begane grond waarboven één bouwlaag onder wisselend dakenspel waarin klimmende dakkapellen. Bakstenen onderbouw waarboven witgeschilderd en gecementeerd gevelparement. Gevarieerd gevelspel met Anglo-Normanische stijlkenmerken.

Villa

Kursaallaan 2 (Middelkerke)
Villa uit de jaren 1920; omliggende tuin met laag bakstenen muurtje. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, lager aflopend ter hoogte van de linker zijgevel.

Villa en burgerhuis

Henri Jasparlaan 177-179, Portiekenlaan 19 (Middelkerke)
Vrijstaand hoekpand dat dateert van 1931 naar ontwerp van F. Roussel, met cottage-invloed, zie voorgeplaatste portaalerker en steile markerende dakvelden. Rechts ervan burgerhuis, oorspronkelijk deel uitmakend van een eenheidsbebouwing, wederopbouw uit de jaren 1920 met bewaarde cottage-karakteristieken.

Villa Hotel Isba

Henri Jasparlaan 148 (Middelkerke)
Sterk verbouwde villa uit de jaren 1920. L-vormige plattegrond en cottage-invloeden zie portaalerker en haakse zadeldaken met wolfseinden.

Villa Le Dauphin

Duinenlaan 137 (Middelkerke)
Villa uit 1923, zie sierankers, in omhaagde en langs straatzijde ommuurde tuin. Baksteenbouw met verhoogde begane grond waarop twee bouwlagen onder wisselend dakenspel, gemarkeerd door neo-Vlaamse-renaissance stijlkenmerken.

Villa Les Mouettes

Henri Jasparlaan 171 (Middelkerke)
Villa, heropgebouwd in de jaren 1920 ter vervanging van villa van 1902. Vernieuwd parement doch cottage-invloed nog merkbaar in de portaalerker onder leien lessenaarsdak, de overhoekse en rechthoekige erkers en het gevarieerde dakenspel.

Villa Les Zéphyrs

Henri Jasparlaan 173 (Middelkerke)
Heropgebouwde vakantiewoning van 1922 voor de militaire dokter Henri Muyshondt, ter vervanging van villa Mon abri van 1902. Ontwerp van architect Oscar Van de Voorde. Dubbelhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak. Links aanpalende garage onder plat dak, omlopende luifel. Gele baksteenbouw boven arduinen plint.

Villa Sous le vent

Kursaallaan 3 (Middelkerke)
Villa uit de jaren 1920 met rechthoekig grondplan, twee bouwlagen onder schilddak met wolfseinden. Rode baksteenbouw, witgeschilderd en gecementeerd ter hoogte van de tweede bouwlaag. Gevelgeleding door middel van rechthoekige, driezijdige en afgeronde erkers en bow-windows met leien luifel of balkonbekroning.

Villa The Cottage

Henri Jasparlaan 150 (Middelkerke)
Volledig onderkelderde villa van 1925; drie traveeën + twee als risaliet opgevatte travee + linker en rechter hoektravee en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak; dakkapellen onder schilddak; dakoverstek en omlopende luifel op korbelen. Wisselend spel van rode en gele sierbaksteen boven witgeschilderde arduinen plint.