Sint-Jansgasthuis: kapel, voorhal en traphal

Sint-Janshospitaal

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de kapel met meubilair, voorhal, doksaal en orgel, en de traphal met monumentale trap van het Sint-Jansgasthuis. De gevels en daken werden reeds op 16 september 1966 als monument beschermd.

Waarden

De rangschikking als monument, omvattende de gevels en het dak van het oud Sint-Janshospitaal te Veurne, wordt uitgebreid tot de hiernavermelde delen van het bouwkundig geheel: de kapel met meubilair, voorhal, doksaal en orgel alsmede de traphal met monumentale trap, omwille van het algemeen belang.

Orgel kapel oud Sint-Janshospitaal, heden College

Veurne (Veurne)
Het kleine orgel werd gebouwd door Pierre (jr) van Peteghem (Gent), in 1838. Na WO I had een verbouwing plaats door Frans Vos (Zichem). In 1973 werd het instrument gerestaureerd naar zijn oorspronkelijke toestand door de firma Loncke Orgelbouw bvba (Zarren).

Sint-Jansgasthuis

Houtmarkt 1, 14 (Veurne)
Eertijds ook zogenaamd "Noordgasthuis" naar de oorspronkelijke vestigingsplaats buiten de Noordpoort. Oudste vermelding van 1255.