Clublokaal van roeiclub of Sport Nautique

Clubhuis Sport Nautique met conciërgewoning

Beschrijving

Het clublokaal van de roeiclub of van de zogenaamde Sport Nautique te Sint-Andries, is beschermd als monument.

Waarden

Het clubhuis van de Sport Nautique met conciërgewoning, gebouwd op een talud, maar zonder de zuidwestelijke aanbouw, buitentrappen en achterliggende houten loods, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als illustratie van een gebouw, inspelend op de vrijetijdsbeleving in de verder evoluerende democratisering van de maatschappij in de 20ste eeuw met de sport als een belangrijke vorm van ontspanning.
Als beeldbepalend gebouw dat voor de Brugse bevolking gaandeweg als de Sport Nautique een begrip is geworden.
Als belangrijke ontmoetings- en ontspanningsplaats ook voor niet-roeiers en passanten.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als illustratie van een pittoreske vorm van vrijetijdsarchitectuur, opgericht in 1908-1913 inspelend op de toenemende interesse voor het beoefenen van sport, in het bijzonder de roeisport.
Als ontwerp van de Brugse architect Etienne Timmery die hier in de romantische zogenaamde Chaletstijl afwijkt van de traditionele architectuur in de Brugse binnenstad.
Als uniek voorbeeld van een nutsgebouw van 100 jaar oud met een typologie eigen aan de specifieke eisen van een roeivereniging en waarvan de verschillende functies duidelijk afleesbaar zijn.

historische waarde

Als belangrijke getuige van de groeiende belangstelling en de democratisering voor en van het sportleven, in het bijzonder de roeisport, dat vanaf de tweede helft van de 19de eeuw ingang vindt.
Als nagenoeg gaaf en oorspronkelijk bewaard gebleven clubhuis van 1908-1913 dat na meer als 100 jaar nog steeds zijn oorspronkelijke functie heeft behouden.
Als van oudsher een markant oriëntatiepunt met beeldbepalende ligging aan het kanaal weerspiegeld in een gebouw, uniek in zijn soort voor Vlaanderen.

Waggelwater 4 (Brugge)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met een geringe helling en ver uitstekende dakrand met gekartelde bebording. Bedekt met Vlaamse pannen. Geelbakstenen constructie met pseudovakwerk.