Hoeve 't Groot Schardouw: kapel

Hoeves met omgeving

Beschrijving

De kapel tegenover de erfoprit van de hoeve 't Groot Schardouw te Sint-Eloois-Winkel, is beschermd als monument.

Waarden

Kapel tegenover de erfoprit van de hoeve 't Groot Schardouw, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als horend bij de historisch gegroeide constellatie van de hoevegebouwen, en erg beeldbepalende inplanting tegenover de erfoprit.
Als drager van gelijkaardige wapenschild(en) als op het poortgebouw, en aldus getuigend van de familiegeschiedenis van de Van der Grachts.
Als een beter voorbeeld van de landelijke kapellenbouw confer de fijn afgewerkte puntgevel en apsis, en de verzorgde dakbedekking.

volkskundige waarde

Als uiting van een typisch laat-19de-eeuwse/begin-20ste-eeuwse Lourdesdevotie.

Hoeve 't Groot Schardouw

Groenedreef 1 (Ledegem)
Losse, lage bestanddelen van donkere baksteen onder pannen zadeldaken - onder meer overstekende dakranden-, rondom een onverhard erf met vaalt; gekasseide stoepen. Onverharde zuidelijke erfoprit tussen schuur en stal.