Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Schipvaarthoeve: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Poperinge

Beschrijving

De onmiddellijke omgeving van de boerenwoning van de Schipvaarthoeve te Poperinge is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat het begraasd erf met populieren en hekpijlers met toegangshekken aan de straatzijde, de schuur, de stalling, de hopast en de achterliggende hopvelden. In hetzelfde beschermingsbesluit werd de boerenwoning beschermd als monument. De boerenwoning maakt geen deel uit van de bescherming als dorpsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
"als zijnde het begraasd erf, deels afgezoomd met hoge populieren aan de straatzijde, alwaar zich tevens twee toegangen tussen bakstenen hekpijlers bevinden. Voorts de schuur, stalling en hopast en de hopvelden die typerend zijn voor de omgeving, gezien de artistieke en historische waarde bij het boerenhuis."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000534, Geografisch pakket Poperinge (S.N., 1987).

Waarden

De onmiddellijke omgeving van het boerenhuis Schipvaarthoeve, als zijnde het begraasd erf, deels afgezoomd met hoge populieren aan straatzijde, voorts schuur, stalling, hopast en hopvelden is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Schipvaarthoeve

Schipvaartweg 8 (Poperinge)
De recente benaming 'Schipvaarthoeve' verwijst naar de Schipvaartweg. Voormalige herenhoeve, sinds 1975 proefbedrijf van de Poperingse Landbouwschool, die dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw.