Station Brugge

Stationsgebouw Brugge

Het stationsgebouw van Brugge, is beschermd als monument.

Station is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een gebouw met een openbare functie die een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van het toerisme en de economie.
De lokettenzaal is voorzien van een imposante muurschildering die tot doel had het toerisme te promoten in België.

industrieel-archeologische waarde

Betreft één van de weinige nog bestaande voorbeelden van een seinhuis bij een groot station dat als individueel gebouw visueel toch deel uitmaakt van het stationscomplex. De twee aanwezige seininstallaties, een elektromechanisch systeem van 1939 (Ateliers de Constructions Electriques de Charleroi of ACEC) en een All Relais systeem van de jaren 1960, samen met het computergestuurde oproepsysteem uit de jaren 1990, illustreren de belangrijke technologische ontwikkelingen op het vlak van seininstallaties voor het treinverkeer tussen 1939 en de jaren 1980.

artistieke waarde

Als zijnde de imposante inkomhal/lokettenzaal met maatschappelijk/moraliserende fresco's van de hand van de Brugse kunstschilder René De Pauw. Het geheel wordt gekenmerkt door historische, culturele en anekdotische details en vormt een unicum in de wereld van het spoor.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een representatief voorbeeld van een openbaar gebouw uit het interbellum, dat is opgetrokken in een statige sobere stijl geïnspireerd door de nieuw zakelijkheid en te duiden als modern classicisme, passend bij de functie van dit gebouw, zijnde een stationsgebouw.
Als zijnde een representatief voorbeeld van een stationsgebouw opgetrokken in modern classicisme naar ontwerp van de Brusselse architecten Josse en Maurice Kriekinge, waarbij de monumentaliteit tot uiting komt door de imposante hoofdvleugel met sterk symmetrische opbouw aan het stationsplein. Het stationsgebouw is een representatief voorbeeld van het modern classicisme waarbij vooral het uitdrukken van macht tot uiting kwam in een architectuur die orde, stabiliteit en grootsheid uitstraalde.
Het seinhuis met een typische modernistische vormgeving met kenmerken die verwijzen naar de pakketbotenstijl bewaart nog zijn oorspronkelijke indeling met twee verschillende generaties seininstallaties.
De imposante lokettenzaal bewaart nog de oorspronkelijke loketten en een monumentale beschildering van de hand van René De Pauw met voorstelling van verschillende Vlaamse en Waalse steden. Het is een typisch product uit een bepaalde periode en in overeenstemming is met de stijl van het stationsgebouw. Het panoramisch werk, een reis door België is onlosmakelijk verbonden met het station.

historische waarde

Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een stationscomplex bestaande uit een stationsgebouw en bijhorend seinhuis, gebouwd in 1933 naar ontwerp van de Brusselse architecten Josse en Maurice Kriekinge, na het uitschrijven van een architectuurwedstrijd in opdracht van de NMBS.

Station Brugge met seinhuis

Stationsplein 4-5 (Brugge)
Het huidige, derde Brugse station in Sint-Michiels werd in 1936 gebouwd. Het monumentale gebouw van de Brusselse architecten Josse en Maurice Van Kriekinge richt zich naar het bij de bouw ontstane Stationsplein. Het gebouw met symmetrische hoofdvleugel van 23 traveeën vormt een goed voorbeeld van modern classicisme. In het dominante hogere middenrisaliet leiden de luifel en de grote vensterpartij de reiziger naar de imposante lokettenzaal. Hier wordt alle aandacht getrokken op de 18m lange muurschildering "Mijn landeken ten eere" van René De Pauw. Horizontale vensterregisters, overkragende luifel, afgeronde hoeken en patrijspoortvensters van het seinhuis verwijzen naar de pakketbootstijl.