Kapel van de Mokker

Kapel van de Mokker

De kapel van de Mokker is beschermd als monument.

De kapel van de Mokker is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Als zijnde een Lourdeskapel met een Lourdesgrot in de kapel en een kleiner exemplaar aan de buitenzijde achter de kapel. De oprichting van de kapel in 1876 is een duidelijke uiting van volksdevotie. De kapel fungeerde als bedevaartskapel tot het begin van de jaren 1930.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een vroeg voorbeeld van een Lourdeskapel van 1876, een Lourdesgrot bevindt zich zowel in de kapel als een kleiner exemplaar aan de buitenzijde achter de kapel. De oprichting van Lourdesgrotten en -kapellen komt in Vlaanderen pas goed op gang vanaf het laatste kwart van de 19de eeuw (kerkelijke erkenning van de verering te Lourdes in 1862, grot van Oostakker bij Gent in 1873). De kapel is eveneens het oudste religieuze gebouw op het gehucht 'De Mokker'.
Als zijnde een eenvoudige neogotische kapel in de context van het landelijke gehucht 'De Mokker'. Onder meer het spitsboogportaal onder druiplijst, het vierlobbig maaswerk in het gevelveld en het dakruitertje zijn eenvoudige neogotische elementen.
De kapel bewaart een eenvoudig doch gaaf bewaard interieur: spitstongewelf bezet met sterren, altaar met diverse beelden en beschilderde grotimitatie met beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, de bidruimte is van het altaar gescheiden door een laag ijzeren hekwerk.

sociaal-culturele waarde

De kapel vormt een heel beeldbepalend element in het straatbeeld van de Westmeetstraat, waarvan de bebouwing aansluit bij het gehucht 'De Mokker'. De kapel van circa 1876 is belangrijk voor de geschiedenis en de herkenbaarheid van het gehucht 'De Mokker'.

Kapel van de Mokker

Westmeetstraat (Koekelare)
In 1876 wordt de kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes aan de Westmeetstraat ingewijd, opdrachtgever is de familie Hosten-Lagacie. Tot in 1930-1931 geldt de kapel als een bedevaartsoord.