Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Korte Wilde met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Boerenwoning Korte Wilde

Beschrijving

Hoeve Korte Wilde te Watou (Poperinge) is samen met haar onmiddellijke omgeving beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat alle hoevegebouwen, het erf, het restant van de oorspronkelijke omwalling en de omgeving met inbegrip van alle aanplantingen zoals hagen en bomen. De als monument beschermde boerenwoning is ook opgenomen in de bescherming als dorpsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
"Historisch belangrijk als enig exemplaar van 18de-eeuwse omwalde herenhoeve en als voormalige zetel van de heerlijkheid de Kortewylle."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000512, Korte Wildeweg 1 (voorheen Kapelstraat 1) - hoeve Korte Wilde (M. Goossens, 1985).

Waarden

De hoevegebouwen met erf en omwalling van de hoeve zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang.

Hoeve Korte Wilde

Korte-Wildeweg 1 (Poperinge)
Voormalige zetel van de heerlijkheid van de Kortewylle. Heden herenhoeve met boerenhuis ten noordwesten, op een lage, oorspronkelijk omwalde terp, te zien op de Ferrariskaart (1771-1778). Bewoond door paters Trappisten van 1901-1934.