Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Boerenwoning

Beschrijving

De hoeve te Watou (Poperinge) is samen met haar onmiddellijke omgeving beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat alle hoevegebouwen, het erf en de omgeving bestaande uit de omliggende weide en restant van de oorspronkelijke omwalling. In hetzelfde beschermingsbesluit werden de boerenwoning, de stal en de dwarsschuur van de hoeve beschermd als monument. De boerenwoning, de stal en de dwarsschuur zijn ook in de bescherming als dorpsgezicht opgenomen.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
"gezien de gaafheid van de site en ruimere omgeving."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000511, Kapellemolenstraat 10 - hoeve en onmiddellijke omgeving, (M. Goossens, 1985).

Waarden

De hoevegebouwen met erf, rest van omwalling en de omliggende weide van de hoeve zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang.

Kapellemolen 10 (Poperinge)
Aan het uiteinde van de straat gelegen hoeve met losse, lage bestanddelen, opgesteld rondom een met gras begroeid erf. Ten zuidoosten ligt de rest van een omwalling. Het boerenhuis dateert uit het derde en laatste kwart van de 18de eeuw.