Dokterswoning met praktijk en tuin

Herenhuis met dokterskabinet en tuin

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de dokterswoning met ten westen het vrijstaand koetshuis met geïncorporeerde paardenstal en dokterskabinet en de omliggende tuin met serre.

Waarden

De herenwoning met dokterskabinet en tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Een voorbeeld van een goed bewaarde rijke dokterswoning in een landelijke dorpskern. Het geheel is uitstekend bewaard en omvat naast de woning ook het bijhorend dokterskabinet, paardenstal en koetsberging. De herenwoning in eclectische stijl bezit goed bewaarde interieurs in neorenaissance, second empire en neoclassicistische stijl. Alle interieurs bezitten nog hun oorspronkelijke kleurstelling.

Noordomstraat 2, 2A-B (Koekelare)
Het imposante, eclectische huis aan het begin van de Noordomstraat is voorzien van een voortuin met smeedijzeren hekwerk op muurtje. Het huis illustreert de sociale status die een dokter tijdens de late 19de eeuw in een plattelandsgemeente had.