Hoeve Blauwhuis: boerenwoning

Het Blauwhuis

Beschrijving

De boerenwoning van hoeve Blauwhuis te Watou (Poperinge) is beschermd als monument. De bescherming omvat de boerenwoning bestaande uit drie volumes waaronder het hooghuis daterend uit de late 16de - vroege 17de eeuw.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische, architectuurhistorische en artistieke waarde van het Blauwhuis als volgt werd gemotiveerd:
"aangezien de hoeve 'Het Blauwhuis' zetel was van de oudste heerlijkheid van Watou. Het toponiem is belangrijk daar het verwijst naar het gebruik van leien voor de dakbedekking. Dit gebeurde enkel op daken van voorname huizen."
"hoogkamer uit de late 16de - begin 17de eeuw, gelet op de zorgvuldigheid waarmee het baksteenmetselwerk en het constructieve houtwerk (moerbalken en spanten) werden uitgewerkt, alsmede door de aanwezigheid van een pronkschouw in landelijke barokstijl."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, beschermingsdossier DW000435, Blauwhuis - Trappistenweg 17, advies KCML (1982).

Het Blauwhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hoeve Blauwhuis

Trappistenweg 17 (Poperinge)
Voormalige zetel van het 'Hof en heerlijkheid van Watou', woonhuis van de heren van Watou en de eerste graaf van Watou. Historische hoeve gelegen ten zuidoosten van de dorpskom, met boerenhuis met behouden 'hooghuis' uit het laatste kwart van de 16de eeuw-eerste kwart van de 17de eeuw.