Beschermd monument

Station Lissewege

Beschermd monument van tot heden

ID
14348
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14348

Besluiten

Spoorwegstation Lissewege met aanhorigheden
definitieve beschermingsbesluiten: 15-10-2003  ID: 4093

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het station van Lissewege is beschermd als monument met inbegrip van de aanhorigheden zijnde het sanitair gebouw met lampisterie, de opslagruimte voor kleine goederen en wachterswoning met afzonderlijke bergruimte.



Waarden

Het spoorwegstation met aanhorigheden zijnde het sanitair gebouw met lampisterie, de opslagruimte voor kleine goederen en de wachterswoning met afzonderlijke bergruimte, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als voorbeeld van een goed bewaard stationscomplex uit 1906, bestaande uit een stationsgebouw van het type Staatsspoorwegen 1895, een lampisterie/sanitair gebouw, een opslagruimte voor kleine goederen en een wachterswoning van het type Staat. Opmerkelijk zijn hier: de horizontale belijning van het stationsgebouwen aanhorigheden, die op het standaardplan van 1895 niet voorkomt en de bepleisterde wachterswoning. Tevens gaat het om een gegroepeerd geheel van materiƫle getuigen die het belang illustreren van de spoorinfrastructuur - in casu een spoorwegverbinding met het hinterland - voor zeehavens in het algemeen en voor de begin 20ste eeuw nieuw aangelegde zeehaven van Zeebrugge in het bijzonder.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Station Lissewege

Stationsstraat 16-18 (Brugge)
Stationsgebouw van het type "1895" (gewijzigd type "1881"), opgetrokken in 1906, gelegen op de lijn Brugge-Zeebrugge aangelegd in functie van de nieuwe haven.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.