Stadswoning met trapgevel

Woningen

De stadswoning met trapgevel te Brugge, is beschermd als monument.

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde het voormalig atelier en woonhuis van de familie Ancot die een litho (1909) hebben gemaakt van de 16de-eeuwse kaart van Marcus Gerards.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een pand met een imposante en typerende 18de-eeuwse trapgevel voorzien van belijnende kordons en oculi. Het pand bezit nog oudere constructieve elementen zoals een kelder en bewaarde moer- en kinderbalken rustend op standvinken met korbelen wat vrij uniek is voor Brugge.

artistieke waarde

Als zijnde een pand met nog zeer waardevolle interieurelementen zoals onder meer 15de-eeuwse muurschilderingen die zeldzaam zijn voor Brugge. Ze stellen de Heilige Catharina en de Heilige Barbara voor. Het salon aan straatzijde heeft een 18de-eeuwse aankleding, een kamer aan de tuinzijde met achttiende-eeuwse wandkasten, de kamer op de verdieping is voorzien van een laatgotische arduinen schouwen gepolychromeerde consoles.

Vlamingstraat 45 (Brugge)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Aanpalend aan de tuinzijde een lagere vleugel met lage begane grond en hoge bovenverdieping, eveneens onder zadeldak. Trapgevel met uitzicht uit het eerste kwart van de 18de eeuw, doch oude 15de-eeuwse kern.