Herenhuis met koetshuis

Woningen

Het imposant herenhuis te Brugge, is beschermd als monument.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Dit imposant herenhuis is fasegewijs tot stand gekomen op een ongeveer 1800 m2 groot erf dat eigendom was van een rijke handelaar of patriciër. Het pand bestaat uit zes afzonderlijke bouwvolumes, waarvan er drie na de zestiende eeuw te situeren zijn. Het interieur bevat een typerende ruimtewerking en planindeling met onder meer een centrale vestibule, laatclassicistisch aangeklede salons en een Engelse trap in empirestijl.

Sint-Jansstraat 15 (Brugge)
Imposant herenhuis, fasegewijs tot stand gekomen vanaf het begin van de 13de eeuw. Huidig laatclassicistisch uitzicht van hoofdgevel en interieurs bepaald door invoeging van de poorttravee en verbouwing van vroegere gevels tot hoge doorlopende lijstgevel in vermoedelijk 1836. Enkelhuistype van zes & vijf/zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schild- en zadeldaken, met een bepleisterde en geschilderde lijstgevel met links poortrisaliet. Zijgevel: hoger 19de-eeuws deel en lager deel met oude kern aangegeven door schoorsteenschachten, achtergevel en aandak.