Pastorie Sint-Victorparochie met pastorietuin

Pastorie met omwalling, tuin en Mariagrot

Beschrijving

De pastorie van de Sint-Victorparochie te Proven (Poperinge) is beschermd als monument. De bescherming omvat de pastorie en de pastorietuin, met inbegrip van de deels bewaarde omwalling, de Mariagrot, het koetsgebouw en de toegangsbrug met hekpijlers en hekken.

Waarden

De pastorie met omwalling, tuin en Mariagrot is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De pastorie van Proven met bijhorende tuin en Mariagrot is een gaaf bewaard voorbeeld van een pastorie ingeplant op een oorspronkelijk omwalde site, gebouwd in de eerste helft van de 18de eeuw als een eenlaags gebouw van zeven traveeën en met dienstenvolume van 1794. Het hoofdvolume werd opgetrokken met een bouwlaag in 1886 naar plannen van architect C. Vankemmel. Deze pastorie is representatief voor de typologische evolutie van pastorieën. In de pastorietuin werd een Mariagrot gebouwd circa 1946.
De pastorie sluit aan bij het traditionele dubbelhuistype van zeven traveeën, twee bouwlagen onder een pannen zadeldak voorzien van een klokkentorentje. Het dienstvolume van 1794 gebouwd in gele baksteen wordt verticaal geritmeerd door geblokte pilasters en is opengewerkt met segmentboogvensters en rocaille als sluitsteen wat kenmerkend is voor de 18de eeuw.
De pastorie is opgetrokken in een sobere classicistische bouwstijl en heeft een typische plattegrond met centrale gang en kamers aan weerszijden daarvan. Het interieur met klassieke plattegrond en ruime inkom bewaart in één van de salons een kamerhoog landschapsschilderij van 1877 met onder meer weergave van een vijver met zeilboten en stedelijke achtergrond, herderinnen en een geitenkudde en een afspanning met stal en drinkende muilezels.

sociaal-culturele waarde

De pastorie maakt deel uit van een historisch gegroeide dorpskern. Tussen de pastorie met tuin en Mariagrot, de kerk, het kerkhof en de dorpsschool, allen gelegen rond het Alexisplein, bestaat er een sterke visuele band, bovendien vormen ze een uniek ensemble.
De woning straalt het belang uit van de pastoor, één van de belangrijkste figuren in het traditionele Vlaamse dorp. Het belang van de pastorie binnen de maatschappij wordt nog eens extra beklemtoond door de aanwezigheid van een omwalling en de interieur-aankleding.

Pastorie Sint-Victorparochie met pastorietuin en Mariagrot

Alexisplein 16 (Poperinge)
Oorspronkelijk omwalde pastorie, ten oosten van de kerk gelegen. Alleenstaand dubbelhuis met oudere kern uit het laatste kwart van de 18de eeuw, maar met 19de-eeuws uitzicht, namelijk opgetrokken tot twee bouwlagen in 1886 naar een ontwerp van C. Vankemmel. Aanleunend koetshuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, gedateerd 1792. De pastorie is gelegen in een omhaagde tuin, toegankelijk via een hek tussen twee bakstenen toegangspijlers en met bakstenen toegangsbruggetje. In de tuin bevindt zich een Mariagrot.