Warenhuis S.E.O. en administratieve vleugel

Openbare gebouwen

De bescherming als monument omvat het voormalig warenhuis S.E.O. en de administratieve vleugel.

Waarden

Het voormalig warenhuis en de administratieve vleugel van de S.E.O., thans PMK, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

als zijnde relevant voor het sociaal-economisch impact van de samenwerkende maatschappij Spaarzaamheid (S.), Economie (E.), Oostende (O.), 1892-1981.
als zijnde het eerste voorbeeld in België, id est het voormalige warenhuis S.E.O. Romestraat nummer 11, van een museum voor hedendaagse kunst in een bestaand gebouw.

historische en historische in casu architectuurhistorische waarde: ·
als zijnde een bijzonder interessant voorbeeld van Belgische architectuur van na de Tweede Wereldoorlog, een merkwaardig karaktervol complex als een 'stedelijk feit' op een subtiele wijze - een zeldzaam voorbeeld van een haast onmogelijke integratie zonder toegevingen - ingepast in zijn Oostendse omgeving.
als zijnde een ontwerp van de nationaal en internationaal erkende architect Gaston Eysselinck (1907-1953) van 1948, samen met het reeds als monument beschermde Oostendse postgebouw (1945-1951), één van de hier nog vrij gaaf bewaarde getuigen van zijn specifieke - de tijd en ruimte overstijgende, niettemin functionele - architecturale benadering.

Gentstraat, Romestraat 11 (Oostende)
Voormalig warenhuis S.E.O. (Spaarzaamheid, Economie, Oostende) met administratief gedeelte, naar ontwerp van architect Gaston Eysselinck van 1948, vanaf 1986 Provinciaal Museum voor Moderne Kunst. Ruim functioneel gebouw met drie en één achteruitwijkende bouwlaag onder plat dak. Rationeel exterieur in overeenstemming met inwendig ruimteconcept.