Beschermd monument

Ginstegrot

Beschermd monument van tot heden

ID
14294
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14294

Besluiten

Ensemble van de Ginstegrot
definitieve beschermingsbesluiten: 12-03-2015  ID: 5692

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Lourdesgrot, ook Ginstegrot genaamd, is beschermd als monument. De bescherming omvat het gehele perceel waarop de site van de Ginstegrot is gelegen, met inbegrip van de grot, de stenen preekstoel, de zeven kapellen en alle beplantingen.



Waarden

Het ensemble van de Ginstegrot is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De Ginstegrot, opgetrokken op initiatief van de Oostrozebeekse pastoor L. Cosyn, werd in 1920 ter ere van Maria gebouwd met oorlogspuin uit Zonnebeke als dank omdat het dorp gespaard bleef van het oorlogsgeweld. De grot herinnert als dusdanig op blijvende wijze aan de Grote Oorlog.

volkskundige waarde

De Ginstegrot is een traditioneel bedevaartsoord dat getuigt van de Mariadevotie in Vlaanderen. De cultus ontstond in de tweede helft van de 19de eeuw naar aanleiding van de miraculeuze verschijningen in Lourdes en gaat gepaard met de bouw van talrijke Lourdesgrotten vanaf de jaren zestig van de negentiende eeuw. De cultus herleefde tijdens en vlak na de Eerste Wereldoorlog, veelal om bescherming af te smeken of uit dank voor bescherming of genezing.
Typologisch representatieve Lourdesgrot met een nis bovenaan de rechterzijde waarin een beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw, een beeld van de geknielde en biddende Bernadette links voor de grot en een preekstoel in natuursteen van waarop de priester de gebedsdiensten kan leiden. Tevens kenmerkend is de uitgeholde nis onderaan in de grot, afgesloten met een hekken en voorzien van ex voto's, offergaven en brandende kaarsen van de gelovigen en de bedevaarders.
De Lourdesgrot werd uitgebreid met zeven kapelletjes ter ere van de Zeven Weeën van Maria, voorgesteld op gepolychromeerde reliëfs, een traditioneel en meer voorkomend fenomeen.
Hersteld in 1926 en met hetzelfde materiaal heropgebouwd in 1946 kent het bedevaartsoord nog steeds een grote volkstoeloop met hoogtepunt op de eerste zondag van mei.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Ginstegrot

Grotstraat (Oostrozebeke)
In 1920 neemt pastoor L. Cosijn het initiatief om een grot te bouwen als dank aan Onze-Lieve-Vrouw omdat Oostrozebeke tijdens de Eerste Wereldoorlog van oorlogsvernietigingen is gespaard gebleven.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.