Watermolen van Wanzeele: bakstenen brug

Besluiten

Molen Van Wanzele met cultuurgoederen, schoorsteen, turbinehuis, rootbunker en omgeving met boogbrugje

De bakstenen boogbrug nabij de watermolen van Wanzeele is beschermd als monument.

Waarden

Het bakstenen boogbrugje over de Grote Beek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het nabijgelegen bakstenen boogbrugje is een relict uit de ontsluiting van de agrarische samenleving rond 1900, waarbij de voormalige privé-weg werd vervangen door een meer noordelijk gelegen openbare weg, de Watermolenstraat. In functie hiervan werd een eenvoudige bakstenen segmentboogbrug aangelegd.

Watermolensite van Wanzeele

Watermolenstraat 2 (Oostkamp)
Site van de voormalige watermolen, bestaande uit de watermolen langs de Grote Beek, een vrijstaande schoorsteen en een dieper in gelegen molenaarswoonst met achterliggende schuren. Het molengebouw is gebouwd in de loop van de 19de eeuw in zeker twee fases. Onder het met platte pannen bedekte zadeldak bevinden zich de stallingen, de voormalige melkerijruimte, de maalderij en de voormalige stook- en stoommachineruimte. Het turbinehuisje dateert van 1925. De molenaarswoning is opgebouwd uit twee parallel gelegen diephuizen.