Beschermd cultuurhistorisch landschap

Zoniënwoud en Kapucijnenbos

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Beschrijving

De bescherming als landschap betreft het Zoniënwoud en het Kapucijnenbos die zich deels op het grondgebied van het Vlaams Gewest (gemeenten Hoeilaart, Tervuren en Sint-Genesius-Rode), het Waals Gewest (provincie Waals-Brabant, gemeenten Terhulpen en Waterloo) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (gemeenten Oudergem, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel en Watermaal-Bosvoorde) bevinden.
Het beschermde landschap op het grondgebied van het Vlaams Gewest bestaat uit twee delen: het bosgebied te Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode en het bosgebied te Tervuren.

Waarden

Het geheel gevormd door het Zoniënwoud en Kapucijnenbos is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu geschiedkundige waarde

esthetische waarde

wetenschappelijke waarde

Drie opgaande bruine beuken als herdenkingsbomen 75 jaar België

Haagbeukendreef, Olmenweg (Tervuren)
Rond het kruispunt van de Haagbeukendreef met de Olmenweg in het Zoniënwoud staan drie bruine beuken met stamomtrekken van 208 cm, 178 cm en 175 cm. De beuken zijn hier geplant als "Bouquet jubilaire", ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België.

Kasteel van Ravenstein

Ravenstein 2 (Tervuren)
In oorsprong een hoeve waarvan één vleugel in een latere fase werd getransformeerd in een 18de-eeuws hof van plaisantie, het huidige uitzicht wordt sinds 1903 bepaald door de herbestemming tot clubhuis met aansluitend golfterrein.

Koninginnekapel

Sint-Michielsdreef (Sint-Genesius-Rode)
Kleine houten boomkapel opgehangen aan een beuk en gedateerd 1989.

Koninklijke Loge en resten bookmakerslokaal

Lange Staartdreef 1, Sint Jansberglaan (Hoeilaart)
Koninklijke loge en resten bookmakerslokaal als enige overblijfselen van de hippodroom van Groenendaal, aangelegd op initiatief van koning Leopold II en ingehuldigd op 22 juli 1889.

Moerascipres Kleine Flossendelle

Tervuren (Tervuren)
In de Kleine Flossendelle staat bij een vijver één van de weinige moerascipressen van het Zoniënwoud.

Moerascipres Koningsvijvers

Hoeilaart (Hoeilaart)
Aan de Koningsvijvers staat één van de weinige moerascipressen van het Zoniënwoud.

Opgaande linde als herdenkingsboom 75 jaar België

Kleine Flossenweg, Onze-Lieve-Vrouwweg (Tervuren)
Midden op het kruispunt van de Kleine Flossendelleweg met de Onze-Lieve-Vrouwweg in het Zoniënwoud staat een opgaande linde met uitbundige stamvoetopslag. In de berm van de Kleine Flossendelleweg bij dit kruispunt staat een gedenksteen met inscriptie "Jubilé 1905". Linde en steen zijn hier geplaatst ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België.

Opgaande lindes als herdenkingsbomen 75 jaar België

Sint Jansberglaan, Verdunningsdreef (Hoeilaart)
Aan het vroegere kruispunt van de Verdunningsdreef met de Sint Jansberglaan in het Zoniënwoud staat een groep lindes. Bij deze bomengroep staat een gedenksteen met inscriptie "Jubilé 1905". De lindes zijn hier geplant als "Bouquet jubilaire", ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België.

Priorij van Groenendaal

Duboislaan 1, Joannes Ruysbroeckweg 1 (Hoeilaart)
Het merendeel der gebouwen werd in 1825 gesloopt. Heden resten evenwel nog het in 1794 gebouwde priorskwartier en een overblijfsel van de kloosterkerk.

Priorijhoeve met bakhuis

Duboislaan 2-4 (Hoeilaart)
Deze historische hoeve werd vermoedelijk opgetrokken omstreeks 1778 ter vervanging van de oudere kloosterhoeve op het voorplein van de priorij van Groenendaal en is momenteel eigendom van de Vlaamse Overheid.

Proefstation Waters en Bossen

Duboislaan 14-16 (Hoeilaart)
Ensemble van gebouwen met neotraditionele of cottage reminiscenties uit de eerste helft van de 20ste eeuw, gelegen ten noordwesten van de voormalige priorij van Groenendaal en ten zuiden van de voormalige oefenrenbaan.

Sint-Corneliuskapel geflankeerd door linden met boomkapellen

Duboislaan (Hoeilaart)
Pijlerkapel, achterin gelegen tussen de Lindevijver en de Putselvijver nabij het begin van de zogenaamde Processieweg, vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Beschadigd circa 2004, nadien hersteld en herschilderd.

Villa met paardenstallen

Tumulidreef 7 (Hoeilaart)
Villa met bijhorende paardenstallen, gelegen ten noordwesten van de priorijhoeve, naast de toegang tot de vroegere oefenrenbaan van Groenendaal. De villa, samen met de stallen kadastraal geregistreerd in 1912, werd volledig gerenoveerd in 2012-2013 en ingericht als B&B.

Zoniënwoud N.O., Kapucijnenbos, Bos van Marnix en Arboretum van Tervuren

Kraainem (Kraainem), Overijse (Overijse), Duisburg, Tervuren (Tervuren)
Het Zoniënwoud, met een oppervlakte van circa 4400 hectare, is het grootste en best bewaarde relict van het historische Kolenwoud, dat stelselmatig kleiner werd. Een uitgebreid drevenpatroon doorsnijdt het bos. Het Zoniënwoud bestaat uit twee deelgebieden: het zuidwestelijk deel van het Zoniënwoud tussen Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode en het noordoostelijk deel in Tervuren en Kraainem, dat ook het Kapucijnenbos, het Bos van Marnix en het arboretum van Tervuren bevat.

Zoniënwoud tussen Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode

Hoeilaart (Hoeilaart), Overijse (Overijse), Sint-Genesius-Rode (Sint-Genesius-Rode)