Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Parochiekerk Sint-Blasius met omgeving en pastorie

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Parochiekerk Heilige Blasius en omgeving

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Blasius en haar omgeving is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat de kerk met kerkhof, de pastorie en hun onmiddellijke omgeving.

Waarden

De omgeving van de parochiekerk Heilige Blasius is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een vrij gaaf bewaarde dorpskern, waarvan de huidige configuratie grosso modo teruggaat op de 18de-eeuwse situatie zoals afgebeeld op de Ferrariskaarten (1770- 1778) en wordt bepaald door de volgende componenten: de georiënteerde parochiekerk gelegen midden kerkhof met afzomende beplanting en het omlopend kerkpad, de ommegang ter ere van de Heilige Blasius en de kerkhofmuur ten oosten. Ten noorden ervan de vroegere pastorie met bijbouwen het achterliggend gekasseid plein ter vervanging van de voormalige pastorietuin.

Parochiekerk Sint-Blasius met kerkhof

Kerkstraat 1 (Oostkamp)
Georiënteerde kruiskerk in classicistische stijl met bouwfases in de tweede helft van de 18de eeuw en in de 19de eeuw; westpartij van 1878 naar de ontwerpplannen van provinciaal architect René Buyck. Mogelijk nog aanwezigheid van een oudere kern. Bewaarde ommegang ter ere van de Heilige Blasius: twee staties met telkens een knotbeuk. Bakstenen kerkhofmuur aan de oostzijde voorzien van lisenen en ezelsrug. Huidig kerkhof ten noordwesten met waardevolle verticale en liggende grafmonumenten en gietijzeren kruisen.

Pastorie van de Sint-Blasiusparochie

Dorpsplein 1 (Oostkamp)
Traditionele pastorie uit de tweede helft van de 18de eeuw, echter sterk aangepast in de jaren 1960. Vrijstaande woning van het dubbelhuistype van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. Bepleisterd en geschilderd gevelparement op lage arduinen plint. Voormalig koetshuis ten zuidoosten van het hoofdgebouw met geschilderde gevels op lage grijsgeschilderde plint. Baksteenbouw onder zadeldak. Noord-, west- en zuidgevel met aaneengeschakelde rondbogen en bakstenen penanten.