James Ensorgalerij

Herenhuizen, burgerhuizen, winkelgalerij James Ensor en hotel

De bescherming als monument omvat de James Ensorgalerij.

Waarden

De overdekte winkelgalerij, zogenaamd James Ensorgalerij is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde de enige West-Vlaamse overdekte winkelgalerij uit het einde van de 19de eeuw. Naar oudere Brusselse voorbeelden te Oostende - tijdens de belle époque de zomerhoofdstad van het land - gebouwd ca. 1891 als de doodlopende, neoclassicistische 'Galerie Leopold II' met het gelijknamig hotel als monumentaal, eclectisch gevelfront gedomineerd door neo-Vlaamserenaissance-invloeden.
Ten gevolge de doortrekking - ca. 1928 - in aansluitende bouwtrant naar de Christinastraat krijgt de huidige James Ensorgalerij een belangrijke stedenbouwkundige functie als doorsteek en nieuwe circulatie-as in de oude Oostendse binnenstad. Het verzorgde gevelfront in art deco aan de Christinastraat naar ontwerp van architect A.V. Fobert vormt de eigentijdse pendant van dit aan de Vlaanderenstraat. Binnenin bewaart het voormalige 'Hotel Leopold II', nu Hotel George V, nog een enfilade van twee vertrekken met aansluitende gang, waarvan voornamelijk de rijke stucbepleistering nog herinnert aan de grandeur van de belle époque.

James Ensorgalerij

Christinastraat 24-28, Vlaanderenstraat 8-10, 42 (Oostende)
Overdekte winkelgalerij zogenaamd "James Ensorgalerij" tussen Vlaanderen- en Christinastraat met initiële aanleg van 1892 en in 1928 doorgetrokken.