Beschermd monument

Samenstel van burgerhuizen

Beschermd monument van tot heden

ID
14245
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14245

Besluiten

Herenhuizen, burgerhuizen, winkelgalerij James Ensor en hotel
definitieve beschermingsbesluiten: 06-09-2002  ID: 3921

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat een ensemble van twee burgerhuizen in art deco, met inbegrip van een aanpalend pand met 19de-eeuws uitzicht.



Waarden

De panden zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde een in de oude Oostende binnenstad zeldzaam wordend voorbeeld van art-decoarchitectuur. Het samenstel nummer 24-26 van 1935, een verbouwing van een 19de-eeuws pand tot twee stadsvilla's door de lokale architect L. Corneau, getuigt van een bijzondere aandacht voor de gevelopbouw en -uitwerking. Karakteristiek zijn onder meer het getand lijstwerk, de getrapte profielen en het verzorgde houtwerk. Het aanpalende, smalle pand nummer 28, binnenin constructief verweven met nummer 26, is nog representatief voor het 19de-eeuwse uitzicht van de Van Iseghemlaan; voornamelijk hier is het bouwen en verbouwen in een stroomversnelling geraakt.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Samenstel van burgerhuizen

Van Iseghemlaan 24, 26A-B (Oostende)
Samenstel in art-decostijl gesigneerd architect L. Corneau, volgens het kadasterarchief daterend van 1933 als verbouwing van een 19de-eeuws pand. Twee enkelhuizen van vier bouwlagen en twee ongelijke traveeën, in spiegelbeeldschema met een gecementeerd gevelfront met symmetrische opstand. Rechts aanpalend 19de-eeuws pand met een bepleisterde lijstgevel dat in 1946 bij nummer 26A werd gevoegd. Achtergevel uitgewerkt als eenvoudige 19de-eeuwse lijstgevels.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.