Visserswoning Majutte

Visserswoningen

Beschrijving

De visserswoning, zogenaamd Majutte, is beschermd als monument. In hetzelfde beschermingsbesluit wordt eveneens het tegenover gelegen vissershuisjes beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en sociaal-culturele waarde van de vissershuisjes als volgt: “gezien het de laatste twee typische vissershuisjes van Blankenberge betreft en beide nog vrij gaaf zijn bewaard.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000372, Twee vissershuisjes (S.N., 1980).

Het vissershuisje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Breydelstraat 12 (Blankenberge)
Vissershuisje "Majutte" (zie uithangbord en opschrift op zijgevel). Naam afkomstig van Pe Majutte, vissersbijnaam van de familie Debruyne. Het huisje wordt bewoond door verschillende generaties van zijn familie. De laatste visser die er woont is Jan Majutte (°1874).